Stresshantering

Grundläggande vid stresshantering är att inse att stress inte orsakas av problemen i sig. Det är din attityd, din tolkning av det som händer som är svaret på frågan om du ska bli stressad eller inte. Det handlar om att antingen förändra situationen eller ändra inställning till den.

Första steget handlar om medvetenhet. Att bli medveten om kroppens och själens varningssignaler, bli medveten om vilka orimliga krav vi många gånger ställer på oss själva.

Andra steget är handling. Nu är vi inne på praktisk stresshantering, att samla kraft och energi och att ta itu med det som är fel.

Det finns en mängd olika sätt att hantera det som stressar oss. Vi är alla olika och olika saker passar oss att göra. Vad skulle du kunna börja med?

  • Avslappning hjälper dig att hitta din inre balans. Du får lättare att lyssna på kroppens alla meddelanden och får en helt ny känslomässig kontakt med dig själv.
  • Det är bara du själv som kan förändra ditt liv. Om du gör det du alltid gjort, får du de resultat som du alltid fått. Om det du gör inte ger de resultat du vill ha, är det dags att göra något annat.
  • Bli medveten om kroppens och själens varningssignaler. När du inte mår bra finns det en orsak. Ta t ex smärta på allvar. Är du ständigt trött, lättretlig eller har du värk? Det kan vara kroppen sätt att tala om att du behöver sakta ner, ta lite ledigt eller ta itu med det som är fel.
  • Sätt dig själv högre upp på din egen prioriteringslista. För att lindra stress är det för en del tillräckligt att tillåta sig prestera lite mindre både här och där.
  • Lev sundare. Regelbunden fysisk träning, rätt kost och tillräckligt med sömn är nödvändiga förutsättningar för att hålla kroppen i trim.
  • Bli observant på dina tankar. Träna dig i att tänka positivt, leta möjligheter och sluta älta självanklagelser och överkrav. Negativa tankar sänker prestationerna och ökar stressen, positiva tankar har motsatt effekt.
  • Lär dig säga nej till sådant du inte vill, kan eller har lust med. Lär känna dina egna gränser. Ta inte på dig mer än du klarar.
  • Tidsplanera, lär dig rangordna dina arbetsuppgifter efter hur viktiga de är, skjut inte saker på framtiden. Skriv upp det du ska göra så att du inte blir stressad av att glömma något.
  • Utveckla ditt sinne för humor. Se till att du får några skratt varje dag. Ett skratt ger ofta ett nytt perspektiv på de problem som orsakar stress. Se på dig själv med humor.
  • Vårda vännerna, de är mycket viktiga. Vi behöver alla vänner som vi kan diskutera våra bekymmer och problem med, likväl att dela våra glädjeämnen med.
  • Inse att stress inte orsakas av problemen i sig. Det är din attityd, din tolkning av det som sker som är svaret på frågan om du ska bli stressad eller inte. Antingen förändrar du situationen eller ändrar din inställning till den.
  • Se till att du tar en stund för dig själv varje dag. Tid för dig själv är inget du får, utan något du måste skapa själv. Tillräckligt med jag-tid är en av alla vägar som leder till ett bättre och skönare liv.
  • Planera för återhämtning och lägg in pauser i livet. Hitta dina sätt att koppla av på, att få vila och återhämtning.
  • Lös dina konflikter. Olösta konflikter som ligger och gnager tar massor av energi.
  • Inse att du duger precis som du är. Var lika tolerant mot dig själv som du är mot andra.

Ladda hem en app

Den här appen passar dig som fått nog av stress, överkrav och dåligt mående. Och är nyfiken på hur du kan ladda dina batterier och fylla dig med ny kraft. Prova gärna − Stressa Ner − den finns både för iPhone och för Android.

”Fantastiskt! Jag har använt muskulär avslappning i några månader och lika länge har jag lyssnat på stressa ner. Vilka resultat det har blivit! Jag är lugn, samlad, känner mig kreativ, tålmodig och har massor av energi att ösa ur. Nu går jag vidare till Livskörkortet, det ska bli hur spännande som helst att fortsätta utvecklas. Tack Eva för att du finns.”
Patrik Johansson

Gå vidare här

När du bestämt dig för att det får vara slutstressat då är det här kursen för dig. Du får redskap för att bättre kunna stå emot stress och återhämta dig mellan varven. Räkna med höjd livskvalitet och balans i livet.

  Slutstressat